Viva Natura © 2015

 

CZY Z ZIEMNIAKA MOŻNA ZROBIĆ SERNIK?

CZY Z ZIEMNIAKA MOŻNA ZROBIĆ SERNIK? KOLEJNA POZYCJA NA LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH

 

Ludzie, którzy od dziewięciu lat walczyli o dopisanie ziemniaka wyszoborskiego do listy produktów tradycyjnych, odebrali w środę podziękowania z rąk Jarosława Rzepy, członka Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego.

 

O powrót ziemniaka wyszoborskiego starali się członkowie Krajowego Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Koła Wiejskiego - Wyszebórz. Dyplom uznania otrzymali oni

na konferencji prasowej w Głównym Punkcie Informacyjnym Funduszy Europejskich.

 

Odmiana z przedwojenną historią

 

- Rok wyhodowania wyszoborskiego to 1955, odmianę odtworzyliśmy w 50. rocznicę jego powstania. Hodowla rozpoczęła się w pałacu w Wyszeborzu z przejętych materiałów genetycznych odmiany niemieckiej. Dziś ziemniak ten nie może konkurować z odmianami, które są obecnie, jednak jak na ówczesne warunki był odmianą niezwykle uniwersalną - tak o ziemniaku wyszeborskim opowiadał Zbigniew Trojanowski, doradca rolny i mąż Teresy Trojanowskiej, prezes stowarzyszenia w Wyszeborzu.

 

Na konferencji zaprezentowano potrawy przygotowane przez panie ze stowarzyszenia - ziemniaczane bezy, roladę z placka ziemniaczanego i pyszny słodki sernik z ziemniakami, upieczony bez mąki.

 

Ziemniak wyszeborski był tylko jedną z odmian, które powstały w Wyszeborzu na bazie materiałów z niemieckiej Stacji Hodowli Ziemniaka. Był niezwykle popularny

aż do końca lat 70. i eksportowany do wielu państw. Wyparły go nowsze odmiany roślin. W 2005 r. został odnowiony dzięki inicjatywie Krajowego Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Koło Wiejskie w Wyszeborzu.

 

Nagrody dla regionalnych producentów

 

Podczas konferencji wręczono także dwa certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Wyróżniani nimi producenci powinni wytwarzać produkty oparte w znacznym stopniu na surowcach z Pomorza Zachodniego.

 

- Jesteśmy firmą rodzinną i z pradziada przechodziły pewne receptury, które trochę ulepszyliśmy - mówił Ireneusz Jung z firmy IRGO produkującej wędliny w Przelewicach. Drugi certyfikat otrzymało Gospodarstwo Rolne Sebastian Piekarz z Kamieńca, które specjalizuje się w owocowo-warzywnych sokach jednodniowych.

 

- Działamy od 15 lat, nasze soki są produkowane głównie z produktów z naszego województwa - marchew z Lubczyny, jabłka z sadów w Trzcińsku - mówiła Magdalena Piekarz. - W tym momencie sprzedajemy około 30 tys. butelek soków dziennie, kiedyś było to zaledwie 300.

 

26 produktów tradycyjnych

 

Na liście produktów tradycyjnych jest 26 pozycji z województwa zachodniopomorskiego, m.in. paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, chleb gwadowski, miód drahimski, szczeciński pasztecik, wino ze śliwek i grzyby marynowane z szyszką.

 

Wiele produktów, o których zapomnieliśmy, można ponownie odkrywać i ustrzec od zapomnienia poprzez wpisanie ich na listę produktów tradycyjnych - mówi Jarosław Rzepa. - Są to wyjątkowe produkty posiadające cechy wyróżniające, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania tradycyjnych, historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.

 

Pełną listę produktów tradycyjnych znaleźć można na stronie Ministerstwa Rolnictwa.

 

http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,15885161,Czy_z_ziemniaka_mozna_zrobic_sernik__Kolejna_pozycja.html