Viva Natura © 2015

 

SOKI

Jabłko – Burak

Regularnie spożywanie jabłek podnosi odporność organizmu na infekcje i choroby,

a czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans.

Burak oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro-

i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie

w zwalczaniu nowotworów. Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe. Buraki, dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm, zaś dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek.

 

Czy wiesz że?

Najwcześniejszą wzmiankę o uprawie buraka znajdujemy w pochodzących

z VIII wieku p.n.e. babilońskich tabliczkach klinowych.

 

 

Jedna butelka

soku Viva Natura

powstała z 3 jabłek

i 2 buraczków!