Viva Natura © 2015

 

SOKI

 

Jabłko – Aronia

Owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł związków antyoksydacyjnych (antocyjanów) w przyrodzie. Ma właściwości antyutleniacza, czyli skutecznie niszczy wolne rodniki. Wypicie szklanki soku z aronii dziennie powinno chronić nasze komórki przed uszkodzeniami materiału genetycznego. Jej owoce są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn, ułatwiających pracę układu pokarmowego

i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają układ odpornościowy.

 

Czy wiesz że?

Z uwagi na to, że aronia jest niezwykle zasobna w witaminę P, ułatwiającą przyswajalność witaminy C, a sama nie ma jej zbyt wiele, zaleca się łączenie aronii z owocami bogatymi

w witaminę C, np. z jabłkiem.

 

 

 

 

 

 

Jedna butelka

soku Viva Natura powstała

z 2 jabłek i 47 aronii!